Zmarła Bettie Page. Strona: 1

Zmarła Bettie Page Dodano: 2008-12-14 07:23

W czwartek, 11 grudnia 2008 roku, w wieku 85 lat, zmarła najbardziej inspirująca fotomodelka lat 50. Zapamiętana dzięki swoim zdjęciom w stylu pin-up, fetish i bondage. Zasmuciłam się na wieść o śmierci tej czarującej osóbki zwłaszcza, że niedawno obejrzałam film poświęcony jej karierze fotomodelki pozującej dla Irvinga i Pauli Klaw oraz Bunny Yeager - "The Notorious Bettie Page". R.I.P.

In meiner Badewanne bin ich Kapitän.

Dodano: 2008-12-14 11:07

Miałem bardzo często wrażenia jakby jej postać została wyrwana z komiksu lat 40^^(patrząc na czarno białe zdjęcia.)
Na przykład tutaj :]

Trochę przypomina mi laskę z filmu animowanego(zrobionego na podstawie komiksów) - Heavy Metal :]

Ogólnie mówiąc była bardzo czarującą kobietą, nie tylko to pokazywała ciałem, ale także swoją osobowością. Jak na 85 lat, dalej czarująco się prezentowała. Wiele fotomodelek może jej zazdrościć zdecydowanie.

Musze obejrzeć ten film "The Notorious Bettie Page".

Dodano: 2008-12-14 11:44

pierwsze o niej słyszę 8)

Dodano: 2008-12-15 08:54

Stylizacje "Pin-up" to w ogóle fajny patent na fotografię. ;] Charakterystyczne, nieco rysunkowe kobitki-cukiereczki. Mój znajomy mówi na tak "zrobione" modelki "cacuszka" - co chyba nieźle oddaje ten styl. :)

Greta Garbo, Marlene Dietrich, Betty Grable, Rita Hayworth i oczywiście Marilyn Monroe to klasyka pin-up.
Osobiście jestem fanką współczesnej "kobietki do przypięcia" Dity Von Teese. <mniam> :lol: 8) :twisted:

Młodzieży! Czymże Wam dane jest ciąć się w tych jakże nieszczęsnych czasach? O żyletki ciężko, dziadkowa brzytwa zardzewiała, a jednorazówką nie dość głęboko! Jeśli jednak Wam się uda (może widelcem?) to pamiętajcie: wzdłuż żył, a nie w poprzek! Wzdłuż!

Dodano: 2008-12-15 09:08

też tej babki nie znam

.

Dodano: 2008-12-15 09:14

Harlequin napisał(a):
też tej babki nie znam
Jest takie magiczne narzędzie - nazywa się google :roll: 8)

Młodzieży! Czymże Wam dane jest ciąć się w tych jakże nieszczęsnych czasach? O żyletki ciężko, dziadkowa brzytwa zardzewiała, a jednorazówką nie dość głęboko! Jeśli jednak Wam się uda (może widelcem?) to pamiętajcie: wzdłuż żył, a nie w poprzek! Wzdłuż!

Dodano: 2008-12-15 18:17

Figura do pozazdroszczenia tak samo jak stylizacje, chociaż to zupełnie nie moja bajka. Szkoda kobitki, no ale na każdego przychodzi czas

:)

Dodano: 2008-12-15 19:09

Dita von Teese sama przyznaje że Bettie Page stanowi jej główną inspirację - zarówno co do wizerunku jak i burleski.
Moda na pin-up ciągle powraca, choć niezwykle trudno jest współczesnym modelkom pozować w stylu pin-up i kopiować pozy rodem z plakatów i pocztówek z lat 40 i 50. Tym bardziej podziwiam, że Gretchen Mol udało się tak doskonale pokazać ten rodzaj pozowania w filmie o Bettie.

In meiner Badewanne bin ich Kapitän.

Dodano: 2008-12-16 19:11

Pin-upy sa super! Tez mam małą kolekcje. Pin-upy o tyle sa rewelacyjne, ze ukazywaly kobiecosc i seksapil, ale bez wulgarnosci jaka mamy dzisiaj. Muślinowe sukienki i jedwabne ponczochy na podwiazkach, nie ma co :)

Dodano: 2008-12-16 23:07

Kojarzę Bettie Page dobrze, bardzo lubię klimat tamtych lat. Tylko obiło mi się o uszy, że podobno już wtedy zniknęła podejrzanie jakoś, nikt nie słyszał, co się z nią stało. A tu się okazuje, że to jednak nieprawda, skoro tu nagle "wyskakuje" wiadomość o jej śmierci.

Szkoda , gdy się patrzy na jej piękne fotki a pomyśli, że miała 85 lat, gdy zmarła. To przypomina o upływie czasu.

Ale, jak ktoś już napisał, na każdego przychodzi pora.

Dodano: 2009-01-05 20:37

Betty była świetnym przykładem na to, że kobiety im starsze tym piękniejsze. Do ostatnich lat swego życia zachowała swój pin upowy wizerunek, z małym uwzględnieniem, że nie jest już jednak młodą lalą. Miała w sobie wiele wdzięku i wrodzonego seksapilu, którego brak teraz kobietom. Szkoda, że odeszła.
A co do Dity... i ona wygląda jak wyciągnięta z czarno-białych niemych filmów.

Żyj tak, abyś po śmierci był z siebie dumny.

Dodano: 2009-01-15 18:07

Paskievicz napisał(a):
pierwsze o niej słyszę 8)

to nie ma się czym chwalić

Ditta von Teese mocno z Page czerpie, to widać jak na dłoni; tamta erotyka była mniej wulgarna, a wcale nie mniej eskcytująca. Właśnie na filmach Klawa świetnie to widać.
Page zniknęła, bo zrezygnowała z pozowania,a pod koniec życia udzieliła wywiadu dla amerykańskiej telewizji, pod warunkiem, że nie pokażą jej twarzy - chciała być pamiętana jako piękna dziewczyna z okładki.

"wybrednie w różach wymarzając kolor czarny"

Dodano: 2009-01-15 18:13

Erzsebeth napisał(a):
[quote:b1429be29a="Paskievicz"]pierwsze o niej słyszę 8)

to nie ma się czym chwalić [/quote:b1429be29a]
a chwalę się :idea: bo czemóż niby każdy ma wiedzieć o czymś takim lol 8)

Dodano: 2009-01-15 18:15

nie ujmowałabym tego, że każdy MA wiedzieć. Ale po prostu trochę mnie zastanawia chwalenie się niewiedzą - przyznanie się do niej tak, ale chwalenie: nie bardzo rozumiem :)

"wybrednie w różach wymarzając kolor czarny"

Dodano: 2009-01-20 01:50

Ja pierwsze słyszę o jej śmierci, ale jej zdjęcia i image znam od dawna. Dużo dobrego wniosła do artystycznej dark-erotyki. Inne kobiety w jej czasach wyglądały jak kluchy w maśle, a Jej figura do dziś zachwyca.

Chosen by death don't disagree.

Dodano: 2009-01-20 10:37

Erzsebeth napisał(a):
nie ujmowałabym tego, że każdy MA wiedzieć. Ale po prostu trochę mnie zastanawia chwalenie się niewiedzą - przyznanie się do niej tak, ale chwalenie: nie bardzo rozumiem :)

nie trzebabyło brać tego tak dosłownie 8) , zwyczajnie zwróciłem uwagę na to iż nie jest to na tyle ważne, że np uważane za wiedzę powszechną :idea:

Dodano: 2009-02-04 21:55

no cóż szkoda kobiety bardzo ładna była, super figura 8) ale też o niej wczesniej nie słyszałam :oops:

Dodano: 2009-02-05 02:48

Pierwsze o niej słyszę
:*:

Non interest, quid morbum faciat, sed quid tollat

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło